afgelopen expo

Esther Stasse — 01.10 > 15.11

Kunstenaar

Naam

Esther Stasse

Woonplaats

Rotterdam (NL)

Expo

afgelopen expo

Hoe niet-functioneel moet een vaas nog zijn om ook als beeld te kunnen bestaan? Dat is de leidende vraag binnen het oeuvre van Esther Stasse. Hoewel zij zichzelf vooral als kunstenaar ziet, zou je haar werk ook als vrije vormgeving en zelfs design kunnen zien.

In het begin van haar carrière maakte Esther Stasse vazen door identieke volumes te herhalen en te stapelen. Er zit een speels element in dat tot op de dag van vandaag in haar werk nagalmt. Echter het spel is serieuzer geworden. Al werkend onderzoekt zij hoe volumes zich verhouden tot leegte, een puur beeldhouwkundig uitgangspunt. Vaak is er sprake van een rechthoekig volume dat dynamisch en ruimtelijk wordt door het aanbrengen van horizontale en verticale balken.

Zonder uitzondering werkt ze de laatste jaren met zwart glazuur waardoor niets afleidt van de vorm. Haar werk is geworteld in de theorieën van De Stijl die de basis hebben gelegd voor abstracte beeldhouwkunst in de het begin van de 20e eeuw. Ook put zij inspiratie uit het structuralisme en brutalisme in de architectuur van de jaren ’60 en ’70.

Esther Stasse ontwikkelde ook tulpentorens. Dit zijn gestapelde identieke multiples met openingen waar tulpen in kunnen worden gestoken. Recentelijk is zij zich ook in het reliëf gaan verdiepen. Ze gebruikt hiervoor zwarte en horizontale keramische staven en combineert dit met spiegelend vlakglas.

 Tekst: Thimo te Duits

www.estherstasse.nl

Deel
Volgende

Evi Radoes